
Πως πραγματοποιήται μια σωστή διάγνωση σώματος;
1.Το τεστ της φλούδας του πορτοκαλιού:με αυτή την τεχνική ελέγχουμε μια συγκεκριμένη περιοχή.Τοποθετούμε τις παλάμες των χεριών ανοικτές στο σημείο που θέλουμε. Στη συνεχεία πιέζουμε με τους δυο αντίχειρες και τα δάχτυλα τεντωμένα το δέρμα. Αν η επιδερμίδα μοιάζει ρυτιδωμένη με ανώμαλη επιφάνεια όπως αυτή του πορτοκαλιού τότε η περιοχή έχει προσβληθεί από κυτταρίτιδα. Σε προχωρημένο στάδιο της κυτταρίτιδας το τεστ είναι οδυνηρό για τον ασθενή.
2.Το τεστ του τσιμπήματος:είναι πολύ απλό αλλά και βασικό διαγνωστικό μέσο. Χρησιμοποιούμε τον δείκτη και τον αντίχειρα σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος.Τσιμπάμε το δέρμα του ασθενούς και το ανασηκώνομε και με τα δυο χεριά. Αν ο ασθενής αισθάνεται δυνατό πόνο τότε είναι ένδειξη ότι πάσχει από κυτταρίτιδα. Τυχόν ελαφροί πόνοι θεωρούνται φυσιολογικοί και δεν απο τελούν διαγνωστική ένδειξη παρουσίας κυτταρίτιδας.
3.Θερμογραφία:με τη μέθοδο αυτή παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας μιας περιοχής του σώματος μέσω μιας συνεχούς κατα γραφής της τοπικής θερμοκρασίας, η οποία μετά εκτιμάται από την ποσότητα υπέρυθρης ακτινοβολίας που εκπέμπεται από την εξεταζόμενη περιοχή.
4.Η ψηλάφηση της πάσχουσας περιοχής:ο εξεταστής στην μέθοδο αυτή χρησιμοποιεί την αφή του για να προσδιορίσει το σχήμα και τη μορφολογία των ιστών, οι οποίοι δεν παρατηρούνται οπτικά. Όταν υπάρχει συμπαγής κυτταρίτιδα παρατηρείται ένα τέντωμα στο δέρμα με σκληρά οζίδια, ενώ ο χειρισμός της ψηλάφησης είναι επώδυνος. Στην μαλακή κυτταρίτιδα η ψηλάφηση δίνει την αίσθηση σπογγοειδών μαλακών σχηματισμών και δεν είναι επώδυνη. Στην οιδηματώδη κυτταρίτιδα κατά την ψηλάφηση η αίσθηση παρουσίας οιδήματος γίνεται αντιληπτή και ο χειρισμός είναι αρκετά επώδυνος.
Έτσι:
-Αν το δέρμα παρουσιάζει εσοχές και εξοχές όμοιες με εκείνες της φλούδας του πορτοκαλιού.
-Αν το δέρμα μοιάζει ζαρωμένο κατά το τεστ τσιμπήματος από τις πτυχέςπου εμφανίζονται.
-Αν η ψηλάφηση του δέρματος στο σημείο εκείνο κάνει αισθητή την παρουσία οζιδίων.
-Αν κατά τη διάρκεια εφαρμογής της μεθόδου προκαλούνται αισθήματα πόνου.
-Αν παρατηρούνται γραμμοειδείς εμβαθύνσεις τότε αδιαμφισβήτητα υπάρχει κλινική εκδήλωση της κυτταρίτιδας.
Η κυτταρίτιδα όμως συσχετίζεται και με πλήθος άλλα συμπτώματα, τα οποία θέτουν υπόνοιες παρουσίας κυτταρίτιδας.
Ταξινόμηση συμπτωμάτων κυτταρίτιδας ανάλογα με την κλινική τους βαρύτητα σε στάδια:
1. Εδώ ανήκει το πρώιμο στάδιο εκδήλωσης κυτταρίτιδας. Ο υποδόριος ιστός και το δέρμα δεν έχουν εμφανείς αλλοιώσεις, το δέρμα όμως εμφανίζει αργό ρυθμό επούλωσης μετά από κάποιο τραυματισμό του.
2. Στο στάδιο αυτό η προσεκτική παρατήρηση μας επιτρέπει να δούμε τα πολύ μικρά σπασμένα φλεβικά αγγεία και τον απο χρωματισμό του δέρματος της εκάστοτε περιοχής.Επίσης δημιουργούνται μώλωπες με το παραμικρό χτύπημα, ενώ με το τεστ τσιμπήματος το δέρμα εμφανίζεται παχύτερο και σκληρότερο στη σύσταση από το φυσιολογικό και αρχίζει να εμφανίζει την όψη φλούδας πορτοκαλιού.
3. Υπάρχει σαφής ένδειξη κατακράτησης μεσοκυττάριου υγρού στο δέρμα το οποίο προκαλεί περιχαράκωση και ώθηση προς τα έξω των τριχοθυλάκων και των ιδρωτοποιών αδένων από το εξοιδημένο δέρμα. Έτσι το δέρμα έχει την εμφάνιση φλούδας πορτο-καλιού.
4. Σε αυτό το στάδιο κατά την ψηλάφηση το δέρμα είναι ψυχρό και μπορεί στις περιοχές που εντοπίζεται η κυτταρίτιδα να υπάρχουν σπασμένοι κλάδοι φλεβικών αγγείων με μεγάλη διάμετρο. Οι μώλωπες σχηματίζονται είτε αυθόρμητα, είτε μετά από κάποιο μηχανικό χτύπημα στην υπεροχή.
5. Κατά την ψηλάφηση, το δέρμα εμφανίζει θερμές νησίδες μέσα στην ψυχρή μάζα του ιστού της κυτταρίτιδας.
6. Μεγάλες μάζες λιποκυττάρων περιβάλλονται από παχιές ίνες σχηματίζοντας «στεατώματα». Τα στεατώματα είναι αυτά που παραμορφώνουν το σχήμα του γυναικείου σώματος.