ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μεσοθεραπεία: Αποτελεσματική τεχνική και όχι απλά μια ακόμα μη επεμβατική μέθοδος

Ξεκινώντας το 1952 με την εφαρμογή της από τον γιατρό M.Pistor στην χώρα της ομορφιάς και της μόδας, την Γαλλία, η Μεσοθεραπεία είναι μια τεχνική ενέσιμης έγχυσης μικροουσιών όπως βιταμινών, μετάλλων και ομοιοπαθητικών στοιχείων στο μεσόδερμα.

Οι εγχύσεις στην Μεσοθεραπεία δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένα σημεία ή μικρές περιοχές, αλλά επεκτείνονται και σε ακόμα μεγαλύτερες. Γι αυτό και υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην Μεσοθεραπεία προσώπου και αυτή του σώματος. Η πρώτη στοχεύει στην επαναφορά του προσώπου από τις ρυτίδες ενώ η δεύτερη μειώνει κυτταρίτιδα και τοπικό πάχος.

Η τεχνική συνίσταται ακόμα και σε άτομα που έχουν ξεπεράσει το 70 έτος της ηλικίας τους. Αξίζει τέλος να τονιστεί ότι για την εφαρμογή της μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και μικρή ποσότητα πλάσματος αίματος από τον ίδιο τον οργανισμό, που θα συνδυαστεί με τις θρεπτικές ουσίες. Η συγκεκριμένη διαδικασία ονομάζεται «Αυτόλογη» Μεσοθεραπεία.

Dermaroller
Ο κύλινδρος με τις μικρές βελόνες που γυρίζει, ανανεώνει και ανακουφίζει.

Και αν η Μεσοθεραπεία χρησιμοποιεί λεπτές βελόνες ως 0,6 εκατοστά, το Dermaroller περιέχει μικρές ακίδες που το μήκος τους δύναται να μην ξεπεράσει τα 0,4 χιλιοστά. Στην περίπτωση του Roller η έγχυση των ουσιών συνδυάζεται με μοναδικό τρόπο με ένα τοπικό μασάζ στις περιοχές επέμβασης, που κάθε άλλο παρά πολυτέλεια αποτελεί.

Και αυτό γιατι το συγκεκριμένο μασάζ ενισχύει την διαδικασία αυτοίασης του δέρματος και του σώματος, τα οποία μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής «απαντούν» στην μικροδιάτρηση των ακίδων, πυροδοτώντας την διαδικασία της νέο-κολλαγονογέννησης, δηλαδή της δημιουργίας στρώματος κολλαγόνου που επαναφέρει το ατροφικό δέρμα και εξαλείφει τις ουλές.

Η διαδικασία προστατεύει την επιδερμίδα χωρίς να την τραυματίζει, ενώ σε 48 μόνο ώρες οι περιοχές στο λεπτό δέρμα, λαιμό, πρόσωπο και υπόλοιπο σώμα αποκαθίστανται ραγδαία. Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις όπως ρυτίδων, ραβδώσεων και επαναφορά δέρματος από τα σημάδια της ακμής.

Οι διαφορές

Υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ των δύο τεχνικών, παρόλο που οι στόχοι παραμένουν κοινοί. Μερικές από τις πιο βασικές σχετίζονται με τα εξής:

Σε αντίθεση με την Μεσοθεραπεία, το Dermaroller δεν χρειάζεται καμία θρεπτική ουσία για να επανεκινήσει την διαδικασία αναζωογόνησης παρα μόνο μια μικρή αναισθητική κρέμα που δεν μειώνει το αποτέλεσμα περισσότερο από την μικροενόχληση.

Παρόλο που με το Roller κάποιος μπορεί να δει σημαντική βελτίωση από την πρώτη χρήση, εντούτοις θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για μόνιμα αποτελέσματα.

Dermapen
Η επαναστατική συσκευή μικρο-βελονισμού (micro-needling) της Dermapen έχει ως στόχο να ενισχύσει, ανασηκώσει και αναζωογονήσει το δέρμα. Η Dermapen μπορεί να βελτιώσει ορατά την εμφάνιση:
-λεπτών γραμμών
-ρυτίδων
-ουλών χειρουργικών, τραυμάτων και oυλών ακμής
-ραγάδων
-δυσχρωμιών
-πανάδων
-μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης
-λεύκης
-ανδρογενετική αλωπεκία και άλλες τριχοπτώσεις

Πως λειτουργεί ο μικρο-βελονισμός;

Η Dermapen προσφέρει απαράμιλλη διέγερση του κολλαγόνου αξιοποιώντας την έμφυτη ικανότητα του σώματος να δημιουργήσει εκ νέου και να επουλώσει το δέρμα ως αντίδραση στις πολύ μικρές βλάβες.

Αυτή η μικρή, συσκευή χειρός δίνει έως και 1.300 πολύ μικρά τρυπήματα ανά δευτερόλεπτο μέσα στο δέρμα, διεγείροντας έτσι την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης εξομαλύνοντας τις διάφορες λειτουργίες του δέρματος.

Η ελεγχόμενη ακρίβεια της Dermapen προωθεί τις τρεις φάσεις φλεγμονώδους επούλωσης επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη νέου κολλαγόνου.

Η πρώτη φάση αρχίζει με την απελευθέρωση των ιδίων παραγόντων ανάπτυξης του σώματος, που ακολουθείται από κλιμάκωση νέας επιδερμικής ανάπτυξης και τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών.

Αυτός ο πολλαπλασιασμός του ιστού του σώματος συνεχίζει να απελευθερώσει αυξητικούς παράγοντες από ινοβλάστες, κερατινοκύτταρα και μονοκύτταρα, με αποκορύφωμα την δεύτερη φάση, όπου υπάρχει παραγωγή κολλαγόνου Ι, III, και IV, ελαστίνης, πρωτεογλυκάνες και γλυκοσοαμινογλυκάνες, και η διαδικασία της αγγειογένεσης.

Η τελευταία φάση και το επιθυμητό αποτέλεσμα της θεραπείας με Dermapen είναι η διαδικασία αναδιαμόρφωσης του ιστού, όπου το αγγειακό υπόβαθρο και τα πολυδύναμα κύτταρα του δέρματος ωριμάζουν, αναγκάζοντας το δέρμα να σφίξει.

Επειδή στη διαδικασία δεν χρησιμοποιείται θερμότητα ή κάποια ενέργεια θερμική, ή δραστικές χημικές ουσίες ή πρόκληση περιττών τραυμάτων, το δέρμα επουλώνεται γρήγορα, χωρίς απαίτηση στέρησης καθημερινών δραστηριοτήτων.

Επειδή η διαδικασία του μικρο-βελονισμού ενεργοποιεί την δημιουργία νέων υγιών δερματικών κυττάρων για να αντικαταστήσει το γερασμένο ή κατεστραμμένο δέρμα, οι εφαρμογές της Dermapen είναι διάφορες. Η συσκευή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορατών σημαδιών γήρανσης, όπως η ατροφία του δέρματος και οι ρυτίδες, καθώς και για διάφορα είδη ουλών, ραγάδων, διάφορους τύπους δυσχρωμιών, κατεστραμμένο δέρμα από τον ήλιο, απώλεια μαλλιών, ανδρογενετική αλωπεκία και άλλες τριχοπτώσεις και πολλά άλλα.

Επιπλέον, η Dermapen είναι μια συσκευή χορήγησης φαρμάκου ή δραστικής ουσίας όπως το Υαλουρονικό Οξύ. Κάθε προϊόν που εφαρμόζεται στο δέρμα κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από μία θεραπεία απορροφάται πολύ εύκολα από το δέρμα, καθιστώντας το πολύ πιο αποτελεσματικό από ότι με μια παραδοσιακή τοπική εφαρμογή.